Disseny de projectes i pàgines web i manteniment informàtic a Tarragona

MENÚ

Per què no és bona idea comprar ordinadors amb només quatre gigues de ram

La obsolescència programada també ha arribat al sector del hardware informàtic

Per què no és bona idea comprar ordinadors amb només quatre gigues de ram

El nou ordinador de Microsoft, Surface Laptop, sembla una màquina interessant però compta amb un problema seriós: la quantitat de memòria ram en la seva configuració més bàsica és de només quatre gigues. Tenint en compte que el preu de l'equip bàsic serà de 1.149 euros això ens sembla una molt mala notícia.

S'està convertint en un seriós problema la quantitat d'ordinadors que surten al mercat amb una memòria ram insuficient i que a més no compten amb la possibilitat d'ampliar-la. De fet, fa l'efecte que això s'està utilitzant com a tàctica comercial perquè a l'hora de la veritat optem per màquines més cares.

La memòria ram s'usa com a estratègia comercial perquè a l'hora de comprar optem per equips amb un preu elevat.

En el cas del nou Surface Laptop la configuració mínima recomanable perquè l'ordinador tingui una vida útil relativament llarga és la que costa 1.449 euros. L'única diferència per cert entre la versió més bàsica i aquesta és que la segona incorpora 8 gigues de ram i un disc dur SSD de 256 gigues (en lloc de quatre gigues de ram i un disc de SSD 128 gigues). No té cap sentit que per afegir una cosa tan barat el preu de la màquina augmenti 300 euros.

Encara que, com diem, això per desgràcia no és una cosa que passi només amb els ordinadors de Microsoft. Són molts els fabricants que segueixen aferrant-se a una quantitat de memòria insuficient. Tot i que encara no s'han revelat els requisits tècnics per executar Windows 10 S, el sistema que per defecte tindrà el Surface Laptop, a dia d'avui sabem que Microsoft recomana disposar de dues gigues de memòria ram per executar aplicacions de 64 bits en Windows 10.


Ja no hi ha un Mac a la venda amb menys de vuit gigues, però donar el salt als 16 gigues és molt car.
Foto presa per: Tony Avelar / EFE
Un càlcul bastant conservador. Doncs qualsevol pot comprovar que el rendiment d'una màquina amb Windows 10 i quatre gigues de memòria ram, per veloç que sigui la seva processador, deixa molt a desitjar per poc que vulguem fer alguna cosa més que escriure text, navegar per internet i veure algun vídeo. Cal tenir en compte que si fem servir un ordinador en lloc d'una tableta és altament probable que vulguem anar més enllà.

Resulta gairebé escandalós que ultraportàtils amb un preu que està al voltant dels 1.000 euros, tinguin només quatre gigues de memòria ram. Els que adquireixen una màquina d'aquestes característiques comprovaran ràpidament que s'han equivocat en la seva elecció.

Windows 10 requereix d'almenys dues gigues per funcionar, però a l'hora de la veritat per treure-li partit cal una ram molt superior

La quantitat mínima de memòria per executar amb certa soltesa Windows 10 i que no es produeixin irritants lapses d'espera està bastant clar que és de vuit gigues. Una mica del que podem donar fe després de provar nombroses màquines amb processadors, targetes gràfiques i discs durs molt diversos.

En realitat no és absurd que un usuari mitjà aposti per una màquina de 16 gigues de ram si vol assegurar-se una vida útil relativament llarga per a l'equip. Sobretot si la memòria no pot ser ampliada per anar soldada a la placa. Una pràctica que, com diem, cada vegada és més freqüent.

Apple ja no compta amb ordinadors de quatre gigues, però donar el salt als 16 gigues és massa car en un Mac

Apple ja no compta amb cap model d'ordinador en el seu catàleg amb menys de vuit gigues de memòries. Una bona notícia. El problema és que donar el salt dels 8 als 16 gigues en un Mac segueix sent absurdament car. En alguns equips, com el Macbook o el Macbook Air, de fet és impossible.

Una cosa incomprensible perquè Mac OS Serra no és un sistema operatiu precisament lleuger, sobretot si fem ús d'algunes de les seves prestacions més avançades, com l'assistent Siri. L'ordinador portàtil més econòmic amb 16 gigues de ram en el catàleg d'Apple és el Macbook Pro de 13 polzades, que costa 1.939 euros.

A propòsit, Apple també ha rebut crítiques per limitar la memòria màxima de les seves Macbook Pro a aquests 16 gigues. Cal tenir en compte que estem parlant de màquines professionals el preu pot superar àmpliament els 3.000 euros i que poden requerir d'una gran potència de càlcul.

Informació extreta des LaVanguardia.com

 

Més lectura sobre tecnologia, informàtica i desenvolupament Web
Vols fer un projecte o una pàgina Web amb nosaltres?

Si t'agrada la feina que fem i tens un projecte web o una idea, contacta'ns o deixa'ns les teves dades i et truquem ben aviat.

Aquest lloc Web fa servir galetes per tal d'oferir els serveis. Si hi navegues, entenem que acceptes l'ús de galetes. Veure informació de cookies » Tancar (10)